Ezoterika
FengShui
Angyalok
Egészség
2018. február 25., vasárnapFeng-Shui és az öt őselem I.

A feng shui elméletében az öt őselem: a fa-, a tűz-, a föld-, a fém- és a víz elem, ezekhez hozzá társíthatjuk az évszakokat is, a tavasz, a nyár, az ősz, a tél mellett figyelembe vesszük az ötödik, nyár és ősz közötti (indián nyár) átmeneti időszakot is. Méghozzá kapcsolatuk a következő képpen alakul, a tavasz: fa elem, a nyár: tűz elem, az indián nyár: a föld elem, az ősz: fém elem, a tél: víz elem.

Általában minden elem energiája átjárja a lakás összes irányú területét, de nem mindegy, hogy milyen időszakban, és milyen erősségben. De ha ismerjük ezt az energetikai körforgást, így saját hasznunkra tudjuk fordítani. Például reggelente a lakás keleti része csak úgy zubog a fa energiájától, mely tápláló erejű, a vitalitást fokozza ha itt végezzük a reggeli tornát.

Tehát a viszonylatok következő képpen alakulnak: reggelenként otthonunk keletről szívja magába a felfelé áramló fa energiát. Délben a lakás déli oldala tűz energiát sugároz.

Délután a lefelé áramló nyugodtabb föld energiák otthonunk délnyugati és középső részében érvényesülnek a legjobban.
Napnyugtakor lakásunk nyugati területe veszi fel a befelé mozgó fém csí energiáját.
Éjszaka a víz energiája telíti be családi fészkünk északi részét.

Most felsoroljuk az öt őselem jellemzőit, melyeket a továbbiakban a feng shui alkalmazásánál felhasználhatunk.


A VÍZ elem

Formája: szabálytalan hullámos illetve szabad formák.
Színe: fekete, kék. Száma: 1.
Napszak: éjszaka. Iránya: lent, észak.
Évszaka: tél. Éghajlata hideg.
Bolygólya: Merkúr.
Tárgya: a víz elemhez tartozó karrier területet aktivizálni tudjuk folyadékok elhelyezésével e területen, akvárium, csobogó, víz zuhatagos képpekkel is.
Tája: szabálytalanul hullámos tengerek, tavak. Háza: szabálytalan, Hundertwasser-házak. Állata: disznó, patkány, fekete teknős.
Címszavai: folyékony, veszélyes, hideg, mély. Tevékenysége: úszás, fürdés, vitorlázás, evezés és zene (mert emberek jellemük szerint társíthatóak különböző elemekhez, de ehhez a kiszámolást elkövetkezendő cikkünkben bemutatjuk).
Szerve: vese, fül, vér. Íze: sós.
Szaga: romlott.
Érzelme: megnyugvás. Erény: bölcsesség.

Feng-Shuiban használatos tárgyak jellemzői: asszimetrikus alakzatok, tükröződő felületek. Pl. tükör, üveg tárgyak, metszett feng shui kristályok, fehér (mert minden színt magába foglal) és a kék mert a víz elemhez a kék szín társítható, ill: a fekete is, de használata nem nagyon ajánlott. Görbület, kanyar, mosókonyha, patak, nagy ablak, üvegasztal, páncélszekrény, vitrin, anyag selyem, szatén.
Emberi jellemábrázolása: fázós, sovány, sokat beszél.


A FA elem

Formája: téglalap.
Színe: zöld és türkiz kék. Száma: 3, 4.
Napszak: reggel. Iránya: fent, kint, kelet.
Évszaka: tavasz. Éghajlata: szeles.
Bolygója: Jupiter.
Tárgya: oszlopok és élő növények.
Tája: erdők, fatörzsek, oszlopok, hosszú henger alakú hegyek. Háza: felhőkarcolók, toronyházak, magas keskeny épületek. Állata: Zöld Sárkány, tigris, nyúl.
Címszavai: növekvő, kifelé nyomuló.
Tevékenysége: erdei séta, élő növények felé megnyilvánuló szeretet, becézgetés.
Szerve: máj, epehólyag. Íze: savanyú.
Szaga: avas.
Érzelme: düh. Erény: szerelem.

Feng-Shuiban használatos tárgyak jellemzői: fából készült tárgyak, fa virágok, fák, élő és selyem növények, zöld színű és üde virág, mintás anyagok, gyapot, papír, növényi eredetű textil, pamut, gyümölcsök, zöldségek és róluk készült fotó (csendélet), függőleges csíkozású minták (különböző anyagokban, tapétánál, szőnyegnél is), mobilok (örökmozgók), pl. fából, nádból, papírból, gyertyatartók, képtartók, szélcsengők ( de ne fémből legyen), helyette: hal , delfin figurás és sima bambusz szélcsengő is jó. Négyzet és henger alakú, magas, függőleges egyenes tárgyak. Ide tartoznak még: a növekvő hold, általában minden táguló mozgás, és a szem. A lakás helyiségeiből a háló és a gyerek szoba.
Emberi jellemábrázolása: negatív tipusban: düh, harag, akadályok hatására nyugtalan lesz, pozitív tipusban: tolerancia, nagyvonalúság, tettrekészség, dinamizmus.

Legközelebb folytatjuk a tűz, a föld és a fém elem jellemzőivel.

Addig is minden jót mindenkinek.
Üdvözlettel: Erika.


napkapu.hu - online Ezoterikus, Feng-shui és Egészség portál - Ezo-Bolt
főszerkesztő: Dózsa Erika, erika@napkapu.hu
© 2005-2007 Dózsa Erika - minden jog fenntarva