Ezoterika
FengShui
Angyalok
Egészség
2018. február 25., vasárnapYin és Yang

Yin és Yang az egyik legismertebb kínai szimbólum, a csí (életenergia) áramlásának pozitív és negatív fázisa azaz a csí két pólusa, s egyben a tajcsi szimbóluma is, de feng shui szerint: a hegy árnyékos és napos oldala is.
Az egymásba fonódó fekete (yin) és fehér (yang) a földi jelenséget és élőlényeket szimbolizálja, a kör amely körbe zárja őket, az univerzum a teljesség jele. Mindegyikben van egy kisdarab a másikból, így kiegészítik egymást tehát semmi sem csak Yang vagy Yin, így az univerzumban minden jellemezhető a Yin - Yang szimbólummal.
De nem csak a kínai filozófia alapköve, hanem az orvoslásé, gyógyászaté és a természettudományé is.
Fontos jelentősége, hogy elénk tárja az egyensúlyt, harmóniát és az egyenlőséget.

Yang

A yang a férfi princípium, de ide sorolhatóak még a többi jellemzői is: fehér, világos, nap, telihold, élő, aktív, munka, stressz, mozgás, nap, telihold, szögletes, sekély, hegy, előre, forró, élénkítő, nappal, belülről nézve a ház bal oldala, földszint, ház eleje, nappali, dolgozó szoba, követelő, koncentrált, (ételben)-száraz sós sűrű, forró, egyenes, széles, a hegy nap sütötte oldala, fény, tudás, fent, hangos, hegyes.

A yang elem kövei: gránát, zafír, mészkő, fekete turmalin.
Hozzá tartozó illatok: gyömbér, fahéj, rózsa, rozmaring.

Yin

A yin a női princípium főbb jellemzői: hideg, sötét, újhold, ívelt, kerek, passzív, idegösszeroppanás, alvás, föld, negatív, zavaros, nedves, nyugodt, fekete, hold, holt, mély, völgy, hátra, hűvös, nyugtató, éjszaka, a ház jobb oldala, felső szint, ház hátsó része, pihenő szoba, hálószoba, szűk kanyargós, sikátor, hegy árnyékos oldala, mozdulatlanság, kövei:rózsakvarc, holdkő, akvamarin, lazurit.

Illóolajok: kamilla, vanilia, geránium, levendula, borsmenta, kakukkfű.
Lakás Yin részei: hálószoba, fürdőszoba, wc, pince.
Helyek: börtön, rendőrség, bíróság, laktanya, templom, kórház.

A "9 csillag ki" sorsmeghatározó tényezők

A feng shui ezen módszerével meghatározhatjuk - illetve ki lehet számolni - az életünkben a jó időszakokat (üzleti előmenetel, baráti találkozók, kedvező műtéti időpontok, eredményes randevú, -párkapcsolat erősítő időpontok, fontosabb esemény előre jelzése), amikor bármely szempontból hatékonyabban tudunk cselekedni (de erre részletesebben egy későbbi cikkünkben vissza is térünk).

Például partit teliholdkor rendezzünk, mert ilyenkor nyíltabbak az emberek, szívesebben szórakoznak, az egyensúly miatt ilyenkor az asztalra száraz sós ételek és italok kerüljenek, de mellettük édességet is tálaljunk fel, mert a száraz sós étel yang tipusú, egy idő után kívánja a folyadékot vagy édeset ami yin jellegű.
De ez visszafelé is érvényes mert a gyümölcsök, saláták, italok, amelyek inkább yingek, kiváltják a sós, yangosabb ételek utáni vágyódást. De ha te mártír örök probléma meghallgatója vagy az emberiségnek akkor újholdkor hívd meg barátaidat, mert akkor garantálható hogy csak a saját bajukról fognak beszélni neked.
Az egyensúly kiegyenlítés minden helyzetre érvényes, például ha te hosszabb ideig érzelmileg stresszes állapotban vagy (és tudatosan vagy bölcs rálátással nem tudod ezt megoldani) és mivel a stressz az yang, így egy yin tipusú idegösszeroppanásba menekül a szervezet.

A yin tipúsú energia megnyilvánulása az emberi személyiségben.

Agyféltekénk jobb oldalára jellemző az érzelmek erősebb átélése és a képzelő erő is. A nagyobb részt yin energiával rendelkező ember (de helyzetenként is változhat bennünk az energia yin vagy yang minősége ) jellemzői: szívesen követ másokat, érzéseit őszintén kinyilvánítja s a tapasztalatként megélteket szívesen megosztja másokkal.

Gazdag érzelem világa miatt a romantikához vonzódik, ezért rajong a művészetért, zenéért, költészetért is. Szereti ha jótéteményért megdicsérik, de mivel nagyon sérülékeny, így könnyű őt megbántani. Helyzetek kivárásához van türelme, ez egy önvédő rendszer is számára.
Kissé bizonytalan, nem mindíg tudja mit akar igazán, viszont egyes helyzetekben jó a meglátása azzal kapcsolatban hogy mikor kell nemet mondani, fontos döntésnél hajlamos kizárásos alapon választani. A yin tipus igazi nagysága: az elfogadás és a megosztás.

A yang tipúsú energia megnyilvánulása az emberi személyiségben.

A yang tipusú energia az agy bal féltekéjében mozog szívesen, jellemzői: logika, tényekre alapozás, az erő és hatalom szeretetének fészke. Jó irányító és ezt szívesen is teszi, de ha nincs olyan pozícióban törekszik is rá, hogy átvegye az irányítást.
Érdeklődési körébe tartoznak: a tárgyak, eszközök, apróbb műszaki cikkek, statisztikák, hírek, sport, üzletkötés.
Általában a probléma megoldása érdekli, egy jó tanács: ne adjunk neki kéretlenül tanácsot mert ezzel csak felbosszantjuk. Ő általában határozott mindig tudja mit tegyen, mert tudja hogy mit akar, épp ezért döntését is erre alapozza.
Az események megtételéhez van benne kezdeményező készség és bátorság is, a felelősségeket felvállalja, megvédi szeretteit, figyelmes, képes tekintettel lenni másokra. A yang képes igazán adni.

A yin és yang szerepe a kapcsolatokban

Igaz, hogy mindenkiben megvan mind két tipusú energia, de lehet, hogy nem egyenlő arányban illetve más-más helyzetekben más-más energia kerekedik felülre bennünk. De hajlamos az ember a polarizálódásra is, ezért van aki a yin, van aki a yang szerepet veszi fel és ebben érzi otthon magát (párkapcsolaton belül jó ha eldöntik ki-ki melyik szerepet vállalja, mert az a jó,ha kiegészítve egymást ellentétes a szerep, hisz így tud fent maradni harmónikusan a béke).
Általában yin a yangot vonzza, ez igaz nemekre (de egy neműeknél), jellemekre leosztva is, sőt önmagán belül is az emberre. Azaz ha magamon belül elértem a fele yin - fele yang állapotot (ami elég ritka), akkor tökéletes összhangban vagyok önmagammal és a harmónikus boldogságot önmagamon belül megélem, s így ki tudom sugározni másokra is, s ez így is van. De egyneműeknél is van, hogy az egyikben több a yin, a másikban a yang, s ez így van jól. De ha yin yinnel találkozik (akár nemben, akár típusban) ott problémák adódhatnak, mert mindkettő a másikat akarja követni. Egyformán igénylik, hogy társuk kezébe helyezzék az irányítást, így a kapcsolat egy kritikus ponton zűrzavarossá vállhat.
A yang típus yanggal találkozása azt a veszélyt hordozza magában, hogy mivel mindketten irányításra termettek, nem hajlandóak lemondani a vezető szerepükről, állandóan versengenek egymással. Még ha így is van, mindenféleképpen igyekezzünk a közösen megbeszélt harmónikus, békés megoldásokra.

Folytatása következik, addig is minden jót mindenkinek.
Üdvözlettel: Erika.


napkapu.hu - online Ezoterikus, Feng-shui és Egészség portál - Ezo-Bolt
főszerkesztő: Dózsa Erika, erika@napkapu.hu
© 2005-2007 Dózsa Erika - minden jog fenntarva